Chocola maken!!!
Iedereen eet wel eens chocola maar sommige vragen zich ook af hoe het gemaakt wordt.
Wij hebben daar een antwoordt op.
Wil je dat antwoordt lezen, lees dan verder.
Chocola wordt gemaakt van cacao.
Cacao komt van een cacaoboom.
Aan die boom groeien witte bloemen.
In die bloemen groeien bruinen vruchten, dat zijn de cacaovrucht.
De cacaovrucht wordt groter en groter en verandert langzaam in een gele vrucht.
Dan worden ze uit de boom gehaald.
In de gele vrucht zit wit vruchtvlees en daar zitten bonen in, daar gaat het allemaal om!
De bonen gaan in grote bakken waar ze in drogen.
Na het drogen leggen ze de bonen op het dak, zodat de bonen daar nog droger worden.
De gedroogde bonen gaan in grote zakken, en gaan dan op reis.
Nadat ze hebben gereisd, halen ze de bonen uit de zakken, en gaat het verder naar een grote machine.
In die machine worden ze eerst schoon geschud.
Dat doen ze omdat er nog veel vuil tussen zit zoals: takjes en touwtjes.
Daar kan je geen chocola van maken!
Daarna worden er in een andere machine de doppen van de cacaobonen eraf gehaald.
Dan blijven er kleine pitten over.
Die pitten worden vermalen tot een fijne bruine pap.
Het lijkt dan op chocola, maar dat is het nog niet!
Bij de bruine pap komt melkpoeder en suiker.
Dan moet je goed mengen en dan wordt het melkchocola!
De chocoladepap wordt nog eens goed fijngemaakt.
Daarna wordt de pap warm gemaakt.
De warme zachte chocola kan je dan in vormen gieten.
En als de chocola dan is afgekoeld gaat het naar de bakkerij!
Zo wordt dus chocola gemaakt.
Krijg je hier geen verschrikkelijke honger van?
en dan bedoel ik in chocola!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb